Operativt = 'Att praktiskt utföra uppgifter'
Att utföra 'operativa sök med hund' betyder helt enkelt att vi praktiskt med hjälp av hundars fantastiska noskapacitet söker efter specifika inlärda dofter. För att ett operativt sök med hund ska vara effektivt krävs många fler delar, som ställer höga krav på hundförarens kunskaper och kompetens att kommunicera med sin hund. Ofta ligger månadsvis med träning bakom sök som utifrån sett ter sig 'enkla'.
Vi på Canibus utför operativa sök efter angrepp av granbarkborre (Ips Typographus L.) på stående skog. Den 4-5mm långa skalbaggen är den i dagsläget enskilt största skadegöraren i skogen, både virkesmässigt och ekonomiskt, i Sverige.
Alla sök, och fynd! har samma grund - att hundarna ska identifiera och peka ut doften av de olika 'målen' vi söker. För Granbarkborre är det doften av de feromoner (signalsubstanser som används för kommunikation) som skalbaggarna sänder ut vid angrepp på gran.
Önskas en förevisning av operativt sök med hund?
Kontakta oss så ordnar vi det!
Hur vet ni att det finns Granbarkborre i just din skog?
Färska skador kan vara svåra att upptäcka då granen ser frisk ut på håll. Det är på nära håll som det är lättast att upptäcka skadorna.
Hur ser Granbarkborren ut
Kommunikation mellan granbarkborrarna
Honorna lägger många ägg.
Svärmning
Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
Canibus Ab är med och satsar på att förminska klimatförändringarna.
Genom att återanvända det som går att återanvända och återvinna allt annat bidrar vi till att minska på avfallet. Det är en av det viktigaste saker som vi på Canibus kan bidra med.
Vi även utbildar och förmedlar kunskap om granskogens växande fiende, Granbarkborren. Eftersom skogen är en viktig del så gör vi vårat yttersta att bevara och främja ett hållbart brukande av skogar samt stoppa avskogningen.
Nedanför kan ni läsa om de två målen som vi strävar mest för:
Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald.
Biologisk mångfald är en avgörande grund för jordens livsuppehållande system och vår nuvarande och framtida välfärd vilar på denna grund, såsom framhålls i konventionen om biologisk mångfald. En långsiktigt hållbar användning av naturresurser och ekosystemtjänster är en viktig faktor för att människor ska kunna ta sig ur fattigdomen permanent. Att ta ansvar för detta åligger utvecklade såväl som utvecklingsländer.
Det är oftast människor som lever i fattigdom, särskilt flickor och kvinnor, som är mest sårbara för utarmningen av ekosystemtjänster, såsom exempelvis dricksvatten, vattenrening och -reglering, erosionsskydd och bördighet. Naturresurser och ekosystemtjänster påverkas även negativt av klimatförändringar. Hållbar användning av skogsresurser inklusive minskning av avskogningen bidrar positivt till vårt klimat och till vår försörjning. Biologisk mångfald bidrar till ökad motståndskraft i ekosystemen. Att tillgodose mänsklighetens behov av livsmedel, energi, vatten, mineraler, läkemedel och förnyelsebara råmaterial utan att undergräva biologisk mångfald och genom att hållbart nyttja ekosystemtjänster och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser är därför viktiga utmaningar.
Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och deras konsekvenser
Klimatmålet stödjer fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling och kan ge positiva synergieffekter och förutsättningar för att kunna bemöta flera av de utmaningar världen står inför idag så som livsmedelstrygghet, rent vatten, hållbart nyttjande av naturresurser och ekosystem, mänsklig säkerhet, jämställdhet, hälsa och ekonomisk tillväxt. Behovet av anpassning till pågående och kommande klimatförändringar är mycket stort särskilt för de minst utvecklade länderna och för de mest sårbara befolkningsgrupperna. Åtgärder behövs för att minska riskerna för, och konsekvenserna av naturkatastrofer.
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. En stor andel av de ökade utsläppen av växthusgaser i atmosfären kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi. Som följd av de ökade utsläppen riskerar vi gå mot en genomsnittlig global uppvärmning som överstiger två grader Celsius, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för ekosystem, havsförsurning, mänsklig säkerhet, matproduktion, vattentillgång, hälsa och med ökad risk för väderrelaterade naturkatastrofer. Klimatpåverkan måste begränsas för att skapa förutsättningarna för fattigdomsbekämpning och en långsiktigt hållbar utveckling.
Hos www.globalamalen.se kan ni läsa om alla de 17 globala målen som finns i dagsläget.
Jenny 0731 -42 15 00
info@canibus.se